İletişim Formu






    S.S.S
    Sıkça Sorulan Sorular

    Sorunuz var mı? 

    Lütfen aşağıdaki soruları okuyun, eğer cevabınızı bulamazsanız lütfen sorunuzu bize gönderin, size en kısa sürede cevap vereceğiz.

    S.S.S

    Dava nasıl ve nerede açılır

    Dava, yetkili ve görevli mahkemeye vereceğiniz dilekçe ile açılır. Yargılamanın yapılabilmesi için gereken harç ve masraflar peşin olarak mahkeme veznesine ödenmek zorundadır. Bu işlemlerin ardından dilekçeniz mahkeme esasına kaydedilecek ve davanız açılacaktır.

    Dava masrafları nelerdir ve bu masrafları kim öder?

    Masraflar yargı yoluna başvuran tarafça ödenir. Hukuk mahkemelerinde açacağınız davanın özelliklerine göre dava harç ve masrafları değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sebeple harç ve masrafların her mahkeme yönünden ayrı ayrı hesaplanması gerekmektedir. Yine tahkikat aşamasında başvurulacak tanık, bilirkişi veya keşif deliline göre de masraflar değişmektedir. Yargılama sonucunda lehinize hüküm kurulması halinde tarafınızca ödenen masraflar yargılamaya sebebiyet veren taraftan tahsil edilerek tarafınıza iade edilir.

    Avukatlık ücreti nasıl belirlenir?

    Türkiye'de avukatlık ücretleri genellikle avukatın tecrübesi, dava konusu karmaşıklığı ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlenir. Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından her yıl Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi yayımlanır. Avukatlık ücreti Türkiye Barolar Birliği Başkanlığınca Resmi Gazete’de yayımlanan asgari ücretten az olmamak kaydıyla taraflar arasında serbestçe belirlenebilir.

    Avukat ne zamana kadar işi yürütür?

    Avukatın aldığı işin süresi, davanın niteliğine göre değişkenlik gösterebilir. Avukatlık Kanunu’nun 171. maddesi uyarınca avukat, üzerine aldığı işi kanun hükümlerine göre ve yazılı sözleşme olmasa bile sonuna kadar takip etmekle yükümlüdür.

    Maaşımın bir kısmı elden veriliyor, bir kısmı ise bankadan yatırılıyor. Ne yapmalıyım?

    4857 sayılı İş Kanunu’nun 32. maddesi uyarınca ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak, Türk parası ile işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir. İşverenin maaşın bir kısmını elden vermesi yasalara aykırıdır. Yargıtay içtihatları doğrultusunda bu durum işçiye haklı nedenle derhal fesih imkanı tanımaktadır. Maaşın bir kısmının elden ödenmesi durumunda işverenden tüm maaşınızın banka yoluyla ödenmesini talep edebilir ve işverenin yasal düzenlemelere uymasını sağlayabilirsiniz. Hukuka aykırı bu durum devam ederse bu konuda yargı yoluna başvurabilirsiniz.

    Alacağımı nasıl tahsil edebilirim?

    Türkiye'de hukuken alacaklarınızı tahsil etmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
    Yazılı İhtar Çekme: Alacağınızı yazılı olarak belirttiğiniz bir ihtar çekmek, alacak talebinizi karşı taraf ile paylaşmanın ilk adımı olabilir.
    Mahkemeye Başvuru: Alacak konusunun niteliğine göre değişkenlik gösteren görevli mahkemeye dava dilekçesi ile başvurabilirsiniz.
    İcra Takibi: Mahkeme kararıyla veya mahkeme kararı olmaksızın icra takibi başlatabilirsiniz. İcra takibi, alacaklıya borcunu tahsil etme hakkı tanır.

    Kiracımı nasıl tahliye ettirebilirim?

    Kiracınızı tahliye etmek için belirli yasal nedenlere ihtiyaç vardır. Örneğin, kira borcu gibi haklı bir nedenin bulunması gerekmektedir. Yasal bir neden varsa, öncelikle kiracınıza yazılı bir ihtarname göndermeniz gerekebilir. Bu ihtarname, sorunları belirtmeli ve belirli bir süre içinde düzeltilmesini talep etmelidir. İhtarnamenin kiracınıza tebliği akabinde ihtarnamede bahsedilen problemlerin giderilmemesi halinde mahkemeye başvurabilir ve tahliye davası açabilirsiniz. Mahkeme, durumu değerlendirir ve tahliye kararı verebilir. Verilen mahkeme kararıyla birlikte icra takibi başlatılabilir. Her durumun farklılık göstermesi göz önünde bulundurulmalıdır.